Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Трећа штрапаријада – Дринић, 2008 година

Najnovije aktuelnosti

У организацији Општине Петровац-Дринић, на Духове, 14. и 15. јуна 2008. године у Козилима подно Клековаче и више Дринића одржана је трећа по реду Штрапаријада. Такмичење је организовано у три категорије: самци, лаки парови до 1150 кг и тешки парови коња. Иако временске прилике нису ишле на руку организатору ипак се може рећи да је Штрапаријада успјела. Први дан, и поред кише и неуобичајене хладноће за ово доба године, такмичње је пратило око 1500 људи. Други дан се вријеме прољепшало и повлачење трупаца је пратило око 5000 људи.

Посјетиоци су долазили из разних крајева ближег и даљег окружења. Било је ту људи из Лике и са Баније, Србије, из западне Херцеговине, средње Босне, Романије, Брчког а из Новог Града у Козила се пробио чак и један аутобус. Све у свему ова манифестација је, бар по посјетиоцима, добила и међународни карактер. За сваку похвалу је чињеница што се у ова два дана није десио ни један једнини инцидент.

На ово такмичење се пријавило 24 лака пара, 17 самаца и 28 тешких парова коња. У односу на прошлу годину то је вишеструко повећање броја коња. Самци су вукли трупац тежине 1,3 кубика, лаки парови 1,9 а тешки 2,17. Међутим, како ће се то касније испоставити, пресудну улогу у превученој дужини одиграла је стартна позиција такмичара, односно срећа приликом извлачења броја. Тежина трупца, вјештина фурмана и јачина коња је била у другом плану.

Овако је изгледала арена прије почетка такмичења. Киша и блато су учинили своје. Атмосфера, и за коње и за наступајуће посјетиоце, је била скоро аутентична радним условима штрапарских коња у шуми. На махове киша је почињала и стајала што је за такмичаре била отажавајућа или олакшавајућа околност. Влажнија стаза је омогућавала лакшу вучу и већу дужину повученог трупца.

У 17 импровизованих угоститељских објеката могло се наћи печена прасетина и јагњетина као и јела са роштиља. У паузама такмичења посјетиоци су се могли окријепити и припремити за узбуђења нове рунде. Испод већине шатора могла се чути жива музика и пјевачи који су додатно подгријавали већ добру атмосферу. Поред овога, неколико занатлија изложило је и понудило за продају своје производе. Радило се о опреми за коње и дрвенарији.

Главну “улицу” овог импровизованог насеља можете видјети на слици доље лијево, све са неизбјежним блатом за који је једини лијек била стара добра гумена чизма. Разонода за многобројну дјецу која су присуствовала овој манифестацији била су мала коњска колица која је вукао коњић пони, власништво Душана Лукића Дуцеље, великог ентузијасте и идејног и организационог творца дринићке Штрапаријаде.

Почетак званичног дијела такмичења као и прошле године подразумјевао је дефиле коња. За разлику од прошле године, ове године није било полуфинала и финала већ су се први дан такмичили лаки парови коња и самци а други дан је био намјењен за тешку категорију. Власници коња су прије такмичења морали уплатити 50 КМ за самце и 100 КМ за лаке и тешке парове.

И такмичење је могло да почне. Награде су биле сљедеће, у категорији самаца прво мјесто је носило 1000 КМ, друго 700, треће 500 и четврто 300. У категорији лаки парови прво мјесто је носило 1500 КМ, друго 1000, треће 600 и четврто 400. У категорији тешких парова коња прво мјесто је носило 2500 КМ, друго 2000, треће 1500 и четврто 1000 конвертибилних марака. Дуго припремани коњи и њихови гоничи напокон су у арени могли да покажу своје умијеће и снагу.

За разлику од прошле године уведене су нове пропозиције. Три судца у арени, од којих је главни био Стеван Трнинић, имала су право додијелити жути картон, (прву опомену) и црвени картон (искључење са стазе) за оне кочијаше који су превише тјерали и шибали своје коње. Напета борба са стазом, временом и тежином види се и на лицу Душана Лукића чији су коњи за ова два дана освоји највише награда.

Слављу Рибничана није било краја а њихов нови херој им је на рукама. На крају подијељене су и новчане као и робне награде. Са бине, испред организационог одбора, такмичарима као и присутним гостима се на свему захвалио Јандрија Будимир.

Послије овога званичног дијела, на бину су се попели момци из групе Крупско врело и запјевали на свеопште весеље присутних. Послије њих бину су заузеле Прелџије и пјесма се наставила. На крају остаје утисак да је ова трећа по реду Штрапаријада далеко организованија од оних претходних. И поред изузетно тешких временских прилика одрађен је велики посао, ауочени недостатци ће бити сигурно отклоњени до сљедеће године.

Facebook