Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

У општини Петровац прослављен најрадоснији хришћански празник – Божић

Najnovije aktuelnosti

Најрадоснији празник у хришцанском свијету – Божиц, рођење Исуса Христа свечано је обиљежен у цијелој Републици Српској, а у свим храмовима Српске православне цркве у земљи и иностранству служене су празничне литургије. Дринићани су Божић, као и Бадњи дан прославили у срећи и благостању, у кругу својих најближих и најдражих.
Како то већ традиција и обичаји налажу, у зору Бадњег јутра, мушкарци су отишли у шуму и усјекли Бадњак, да би га након тога, цијели дан возили кроз Дринић. Као сјајан домаћин, ове године показала се породица Бањац, и то Ђуро и Милка, од којих је Бадњак кренуо, да би након тога, бројни други становници китили и Бадње дрво и људе, који су га усјекли.
Да је Бадњи дан посебан и срећан за све хришцане, говори и стара пословица „Није сваки дан Бадњи дан“. 6. јануар препун је ритуала и симболике, живописних радњи, а све су оне повезане са култом огњишта и породичним култом. Иако се обичаји за Бадњи дан и Божиц разликују од мјеста до мјеста, постоје и многи заједнички обичаји, без којих се овај празник не може ни замислити, а то су првенствено сјечење и паљење Бадњака, застирање дома сламом, положајник, те мјешање чеснице, која је истовремено и хљеб и колач и светиња око које се породица окупља и у миру Божијем радује се чину ломљења и тражењу новчића.
Вечерње Богослужење уприличено је у 19 часова у Цркви Свете Тројице у Дринићу, а свештеник Драган Шкалоња прочитао је и Божићну посланицу, након чега се могао чути најрадоснији хришцански поздрав “Мир Божији, Христос се роди“! Овом приликом, свештеник Шкалоња је позвао вјернике да у цркву долазе што чешце, те да у тај храм треба да долазимо и кад нам је најљепше и кад нам је најтеже.
– Треба да учимо нашу дјецу да од малих ногу стекну навику и долазе у цркву сваке недјеље, јер овдје неће научити ништа што је лоше и ружно. Црква није мјесто гдје треба да дођемо само за вријеме празника, већ је то наша друга кућа у коју смо увијек добро дошли и гдје бар једном недјељно треба да се молимо за здравље и срећу наших најмилијих – истакао је Шкалоња.
Послије Богослужења, испред цркве наложен је Бадњак, а његово ложење представља средишњи елемент симболике рађања новог сунца, док је прегршт варница бачених у небо најавио много рода и приноса. Гријући се око Бадњака, окупљени око њега заправо се загријавају љубављу, искреношцу и слогом, а свјетлошћу његовом разгоне мрак незнања и празновјерја, док се истовремено озарују и обасипају радошћу, здрављем и обиљем…
Као и сваке године, општина Петровац је за Бадње вече обезбједила пакетиће за сву дринићку дјецу. Поред покона за најмлађе, заједничко прошлогодишњој и овогодишњој прослави Бадње ноћи јесте и кувано вино у којем су уживали вјерници испред цркве, али и одсуство праве хладне зимске чаролије, која би овај празник учинила још љепшим. Дринићани су прославу Бадње вечери наставили у угоститељским објектима уз одличан музицки програм или у својим кућама уз богату посну трпезу.
Ове године, умјесто јутарње Божићне литургије, она је по први пут уприличена тачно у поноћ, када су вјерници који су постили, могли да приступе светој тајни причешћа.

Facebook