Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Дани басе и кромпира у Смољани

Najnovije aktuelnosti

„Крња јела и Смољана бијела та два села имају кумпјера“ текст је народне пјесме од давнина. Шта иде уз кромпир него „баса“ , тј, врста локалног сира, карактеристичан производ овог краја. И шта би било логичније него да се гастрономска манифестација посвећена кромпиру и баси одржи управо у Смољани и то по трећи пут тако да можемо рећи да је то традиционални догађај задњег викенда у септембру мјесецу под називом „ДАНИ БАСЕ И КРОМПИРА“.
У категорији „БАСА“ , Златна повеља за квалитет припала је Милени Ковачевић, док је у категорији „ПОМЈЕШЕ“ Златну повеља за квалитет освојила Јока Бранковић. У категорији „КРОМПИР“, Златна повеља за квалитет отишла је у руке Милану Драгишићу (кромпир тежак 1452 г.)
Главни „кривци“ за одржавање ове манифестације су предсједник организационог одбора Иле Драгишић, те идејни творац Бошко Вукобрат и предсједник мјесне заједнице Мишо Радишић. По први пут ове године је манифестација подржана од општине Босански Петровац и очекује се у наредним годинама јачање промоције села, органских пољопривредних производа, те кроз све то осигурање егзистенције сељака, који своје мјесто има у европској заједници којој тако здушно тежимо.
Читава манифестација је пропраћена културно-умјетничким програмом пјевачких група „Дрвосјече“ и „Рунолист“ и наступом фолклорног ансабла „Грмеч“ из Дринића. Посебну атракцију представио је митинг моторних змајева и параглајдера, који због удара смољанске буре ипак нису приказали сва своја умјећа и храброст. Свима присутнима, а било их је неколико стотина, уприличен је прави сеоски ручак од киселог купуса, сувог свињског меса, куваног кромпира, печеног кромпира (полица) и наравно кајмака, сирца и басе, а све уз музику Драгана Грбића до касно у ноћ.
Ова манифестација има и такмичарски карактер, па иако су сви побједници, ипак смо споменули оне чији је квалитет производа задобио пажњу комисије за оцјену, која је била састављена од заиста еминентних и уважених имена, као сто су др. Рајко Латиновић, те представник пољопривредног института из Бихаћа господин Сенад Кајмаковић.

Facebook