Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Туризам и угоститељство

Планина Клековача

Клеоковача је сурова планина. Највиши врх је Велика Клековача, висок 1962 метра. Између Клековаче и планине Луњеваче налази се прашума Лом. Клековачу одликује велике стијене које се протежу самим врхом од Велике до Мале Клековаче. Планина је сиромашна изворима воде. Према мишљењу већине планинара Мала Клековача је најимпозантнији предио са суровим склопом стијена. Поред своје суровости Клековача својим посјетиоцима пружа и непоновљиви доживљај мириса бијелих процвалих грмова глога, ружичастих цвјетова дивље руже као и опојни мирис полена осамљених стабала бијелог бора. Ову љепоту су уочили и шумарски стручњаци у Аустроугарској монархији. Још средином 1909. године Предсједништво Аустријског зоолошког-ботаничког друштва у Бечу затражило је да дио Клековаче буде издвојен и заштићен.

Екотуризам

Екотуризам је дефинисан као облик туризма заснован на природи. Општина има оптималан географски положај, велико пространство шумских екосистема, угодну климу, постојање ендемских и љековитих биљних врста, еколошки цисту природу, што се може користити као адекватна основа за развој екотуризма на овом подруцју. 

Битно је напоменути да се на подручју општине Петровац налази прашума „Лом“, која се одликује богатством „биодиверзитета“ који у интеракцији са животном средином, читав простор подручја чини посебним. Иако још увијек није развијен ни екотуризам ни туризам као привредна грана, потенцијали ове општине могу се користити за задовољење потреба са аспекта спорта и рекреације.

Ловачка кућа - "Велико врело"

Новоизграђена ловачка кућа смјештена у амбијенту шума витких бијелих борова, удаљена 5 километара од центра Дринића, налази се на надморској висини од 950 метара. 

Са својим унутрашњим ентеријером и савремено опремљеним собама (укупно 18 лежајева) више подсјећа на мотел. 

Асфалтирано рукометно-кошаркашко игралиште, скори садржаји за игру и забаву најмлађих као и свјежи просјек кроз шуму за трчање и шетњу указују на нескривене намјере да овдје заживи и ваздушна бања. 

Непосредно изнад овога објекта издиже се живописни врх планине Клековаче, која је јединствена по законом заштићеном цвијету рунолиста. У густим шумама ове планине на надморској висини од 1000 метара су станишта великог тетријеба и мрког медвједа чији одстрел је увијек представљао посебан ловачки изазов. 

На ширем простору између Клековаче и Оштреља налази се прашума Лом, површине од 300 хектара и 15 километара удаљена од Дринића, а налази се под заштитом државе. У овој прашуми посјетиоци имају изузетну прилику да, поред осталог, виде како прастара стабла дрвећа умиру стојећи. 

У близини Дринића су и два такозвана гатера за узгој дивљих свиња и обуку ловачких паса.

Козила

Подручје Козила има велики потенцијал за развој планинског туризма. У овом подручју се одржава и културно туристичка манифестатција под називом “Штрапаријада” гдје се такмиче коњске запреге у повлачењу трупца.

Клековача - значајне инвестиције у туризам у најави

Информација Владе РС о овом пројекту гласи: „У новембру 2010. године Влада Републике Српске је дала сагласност на закључивање оквирног споразума о развоју и изградњи ски-центра на подручју планине Клековаче у вриједности 338 милиона евра. Оквирни споразум о развоју и изградњи ски-центра на подручју планине Клековача предвиђа изградњу првокласног ски центра у РС… Влада РС це путем ресорних министарстава обезбиједити логистичку подршку за реализацију пројекта, кроз обезбјеђење потребног земљишта, додјеле концесија, као и релевантна одобрења за коришћење обновљивих извора електрицне енергије и прикључка на енергетску мрежу. Влада ће у сарадњи са општином Дринић усвојити неопходне планске акте и изградити сву инфрастуктуру неопходну за комерцијалну експлоатацију скијалишта на Клековаци. Предвиђена је и обавеза Владе РС да изгради магистрални пут до ски центра. Оквирни споразум предвида динамицки план реализације пројекта до краја 2016. године, а почетак радова је планиран 2012. године.“

Фацебоок, видео садржаји

Актуелности - Привреда

Општина

Јавни позив за подршку самозапошљавању кроз финансирање најбољих пословних планова

У току је Јавни позив за достављање бизнис планова у оквиру пројекта РАГ-Ваша карта за свијет предузетништва који се реализује уз финансијску подршку Европске Уније

Више »