Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Десета штрапаријада – Дринић, 2015 година

Najnovije aktuelnosti

Како описати и приказати догађаје са Десете јубиларне Дринићке Штрапаријаде у двадесетак слика и ово мало простора. Тешко, али покушаћемо! Дакле, наранџасти метео аларм је данима упозоравао да је Балкан под опасним налетом афричких врућина. Планинска висораван Козила повише Дринића обећавала је да ће се ипак преживјети јер у односу на усијани градски асфалт и бетон, овдје ће температура бити сигурно мања за десетак степени Целзијусових. И тако је и било, 18. и 19. јули 2015. били су подношљиви а обиље догађаја са Штрапаријаде сигурно је било занимљивије него игдје у региону. Ко је тај викенд провео на нашој Штрапариади, није се покајао. Насловна слика је с правом припала коњима Ибришимовић Зекеријаха Зеке из Челића, а имена су им Јадран тежак 670 килограма и Шарго тежак 580 килограма, страри 4 и 3 године. Такмичили су се у средњој категорији самаца, али нису узели ни једно од прва три мјеста. За љепоту сигурно би освојили прво мјесто.

А и фотографија десно права је ријеткост. Наиме, ове године, по први пут имали смо на нашој Десетој Дринићкој Штрапаријади и женског фурмана. Млада и елегантна, Ивана Цар из Карловца, показала је завидно умијеће у баратању са коњима. Она је возила коње у тиму Исмета Пјанића званог Шулц. Овај човјек живи ради у Аустрији, а у Малој Пећи код Изачића у близини Цазина, сваког првог августа организује штрапаријаду. Фурманка Ивана Цар је ветеринарски техничар а коњ на слици је Косан, тежак 550 килограма и стар 7 година. У пару са Сивцем наступили су у вожњи парова самаца. А ове године број пријављених такмичара и коња био је рекордан. Лаких парова било је 19, а у средњој ча 21 пријављени пар. Вуче у ове двије категорије биле су планиране за први дан Штрапаријаде. Лаки парови су имали задатак да вуку смрчов трупац величине 1,75 кубних, дугачак 8 метара на стази дугачкој 100 метара ограничени временски на 5 минута.

Као и сваке године неумољиви протокол је налагао вагање коња, предају папира за коње ветеринарки Ради Ковачевић, и извлачење стартних позиција из чувеног шешира најстаријег фурмана Чеке Мирка званог Гаров а из руку Јандрије Будимира једног од главних организатора дринићке штрапаријаде. На слици видимо Султанију Ћатић, кћерку Џевадову како извлачи стартну позицију за своје коње Цвјетана и Бећара, који су се такмичили у лаким паровима. Главни судија Стеван Трнинић могао је да означи почетак такмичења.

А прије самог почетка обавеза је фурмана да уведу своје коње у арену ради свечаног дефлеа. У обиљу љепоте која се том приликом може видјети издвојили смо коње Стефана и сина му Младена Вујића из Трошеља код Градишке. Коњи Бећар и Рубин шампиони су штрапаријаде у Горњој Мравици поред Прњавора а плаћени су 15 000 марака. Фурмани Никола Лиздек и Младен Вујић са овим паром освојили су друго мјесто у вожњи лаких парова на Козилима.

А првог дана, као и на свакој нашој штрапаријади могло се видјети јединствених догађаја. Свакако најинтересантнији је био у такмичењу лаких парова. Као петнаести такмичар наступио је Душан Лукић Дуцеља са својим коњима зеканима Голубом и Гаром и фурманима Микијем, Ђуком и Жућом (на слици горе лијево). У стреловитој вожњи балван је превучен за невјероватних 18 секунди. Због тјесног распореда првих осам мјеста, резултати су били од 21 до 23 секунде, Дуцеља се одлучује да се возе финали са тежим балваном, величине 2,5 кубних. У том финалу Дуцеља остаје без иједнох од прва три мјеста, а побјеђује Бошко Југовић из Мокрог поред Пала са коњима Соколом и Шаргом. Стазу су савладали за 50 секунди (слика горе десно). Прави примјер поштења и чојства.

А како популарност штрапаријада расте из године у годину можемо видјети из промотивних плаката на слици горе. Глас о чувеној Дринићкој Штрапаријади допрла је чак и до далеке Индијане у Америци. Бранко Морача потегао је чак из Чикага да посјети ово чувено такмичење. Из села Буковаче, надомак Дринића, одселио је у Америку прије девет година. (слика десно)

У срењој категорији парова вођена је такође неизвјесна трка. Балван величине 2,8 и дужине 6 метара није задавао веће потешкоће преспремним коњима. Коњи Рубин и Вихор Нисвета Ћаје који долазе из села Турбе код Травника имали су најбрже вријеме, 33 секунде и освојили прво мјесто. На слици доле видимо славље Ћајине екипе. Најватреније навијаче имао је управо овај чувени фурман и то у лику двије ћерке које су га неуморно бодриле. Он је освојио и треће мјесто средњих парова тежине до 650 килограма са временом 42 секунде.

Друго мјесто у овој категорији освојили су упарени коњи Дуцеље и Ђуке, Рубин и Соко са временом 37 секунди (слика горе). То је уједно и једино од прва три мјеста у свим категоријама које су ове године освојили штрапари и коњи са петровачке регије. А такмичили су се и Милорад Стојановић Зис из Смољане, Мирко Чеко Гаров са Бравска, браћа Јевићи из Крњеуше, Енес Лозић из Петровца. Зашто је то тако и који је разлог оваквог подбачаја, нека оцјене стручњаци.

У недељу 19. јуна стартовали су тешки самци. Коњ Монти фирме “Дрводекс” и “Гас-петрол” из Мркоњић Града превукао је балван величине 1,75 кубних за минуту и 14 секунди и заузео прво мјесто (слика лијево). Други је био Ћајо Нисвет са својим Рубином. У средној категорији самаца Ћајо је узео исто друго мјесто са својим Рубином, превукавши балван величине 1,3 кубика за 39 секунди. (слика доле лијево).

Чајо Нисвет са својим Рубином у жару борбе са тежином, стазом и веменом.

Прво мјесто у средњим самцима припало је Мили и Николи Лиздеку са Равне Романије. Њихов коњ Соко превукао је за 33 секунде.

Као увод у најатрактивнију вучу на цијелој штрапаријади тешке парове, наступили су лаки самци и доније неизвјесну борбу. Коњ Бећар Аге Рамића из Пухарске код Приједора били су бржи за дужину коњског копита од Јадрана Николе и Миле Лиздека. Прво мјесто 1,16 минута друго 1,17. Тешки парови су наступали послије паузе од сат и по времена. Трупац величине 2,75 и дужине 8 метара био је претежак за већину од 15 тешких парова који су наступили. Већина коња је довукла до двадесетак метара, а онда на самом крају који “Дрводекса” Монти тежак 820 кила и стар 7 година и Дорат тежак 760 кила и стар 8 годна одвукли су овог горостасног трупца на 99, 5 метара (слике горе и лијево). коњи исте фирме освојили су и друго мјесто са превучених 72,10 метара као и треће мјесто са 37,3 метара, коњи Ози и Дорат.

Весеље Мркоњићана било је неописиво, апсолутни побједници, до сада незабиљежено у историји Штрапаријада (слика горе лијево). Испод шатора славило се до ситних сати. Пјевао је и Петар Пећанац из села Баре, иначе први глас изворне народне групе “Рунолист” из Дринића. (слика горе у средини). Атмосферу покушавамо пренијети сликом горе десно. Послије свега, арена у Козилима повише Дринића остала је пуста. Чека слиједећу годину и нову једанаесту по реду Дринићку ШТРАПАРИЈАДУ (слика десно).

Facebook