Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Дринић отпочео производњу лана

Najnovije aktuelnosti

У петак 03.08.2012 године на пољопривредном имању Миодрага Латиновића пољопривредног произвођача из Босанског Петровца село Врточе почела је жетва “ЛАНА” на парцели од 4 ха. Породица Латиновић бави се пољопривредом из чисте љубави према поменутој дјелатности, а у породични бизнис уложили су велика финансијска средства, рад и труд који се уз велико залагање и исплати. Поред производње биљних култура (лана, хељде, кукуруза, пшенице, сунцокрета, уљане репице и др.), породица Латиновић бави се анималном производњом и производњом млијека.
Лан је веома ријетка и љековита биљна култура, која је заборављена и која се у читавој Босни и Херцеговини узгаја једино још на пољоривредном имању породице Латиновић. Латиновићи на свом имању у Врточу већ трећу годину заредом сију ову за наше просторе ријетку биљку. Од лана се прерадом могу добити различити производи, а породица Латиновић се одлучила за производњу ланеног уља, за којег тврде да има љековита својства. Домаћин Миодраг Латиновић истиче да је квалитет зрна задовољавајући и да се очекује око 1 600 кг по хектару, односно од укупне производње очекује око двије тоне ланеног уља.
“Прича о лану настала је сасвим случајно”, каже Миодраг.”На тавану куће нашао сам сјеме лана, старо најмање 30 година. И поред тога, његова клијавост је била скоро стопостотна па смо већ прве године имали добре приносе, који су се сваке године повећавали.”
Укратко историјат о лану…
Лан, или Кетан, како су га звали наши преци, гајио се на подруцју Западне Крајине још у доба Краљевине Југославије. Лан се сијао и са њива скидао ручно, везао се у снопове који су остављани на њивама да дочекају прву јутарњу росу (што би наши стари рекли да се “пороси”). На њивама је остајао до осам дана уз стално праћење и окретање. Вриједне руке домаћице правиле су од њега нити и ткале плахте и материјал за одјела, која су, како кажу, била неподерива.
На жетви лана, уз многе позване госте присуствовали су и начелник општине Босански Петровац Ермин Хајдер и представници Задружног Савеза Републике Српске из Бања Луке.
текст и слике: Драган Шепа, Милијана Латиновић

Facebook