Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Друга штрапаријада – Дринић 2007

Najnovije aktuelnosti

26. и 27. маја, у организацији Општине Дринић, одржана је друга по реду Штрапаријада. Такмичење је то парова коња и појединачно у повлачењу трупца на даљ и то у року од 10 минута. Општина ће настојати да ова манифестација постане традиционална с тежњом да сваке године скупи све више и више посјетилаца.

У ова два дана рачуна се да је било око
10 000 гостију који су се салили из свих крајева ближег и даљег региона као и из иностранства. У Козилима подно Клековаче за ову прилику никао је прави мали град од шатора, у којима су се навијачи у паузама могли окријепити храном, пићем и добром крајишком пјесмом и свирком.

На ово такмичење се пријавило 21 пар и само неколико самаца за вучу. Грла и њихове газде дошле су са свих страна БиХ па и ширег региона. И док су трајале припреме за старт и жријебање многобројни посјетиоци су обилазили камионе са коњима, дивећи се њиховој љепоти и снази.Било је ту зекана, дората и коња у свим могућим бојама тако да су се Козила тога дана шаренила од четвороножних љепотана.

Трупац који су вукли парови био је велик 2,5 кубика док су самци вукли дупло мањи т.ј. 1,3 кубика. Интересантно је то да су сви ови трупци на слици, па и они који су били вучени, по ријечима организатора, извађени из само једног дрвета које је имало 24 кубика. Овако велика стабла врло су ријетка и могу се још увијек наћи у овим крајевима.

На бини, која је била направљена за ту прилику, појавили су се и људи из организационог одбора који су и отворили званично такмичење. Осим званичних новчаних награда и пехара које је обезбиједио организатор, побједнике су даривали и многобројни спонзори, како новчано, тако и у зоби, орми, потковицама… Захваљујући добром озвучењу гледаоци су могли уживати у коментарима официјелног спикера који је на духовит начин бодрио такмичаре.

Прије самог такмичења сви учесници су продефиловали испред бине што је оставило велики утисак на све присутне. Кренуле су и квалилификације у којима су кочијаши покушавали извући максимум из својих љубимаца. Потрајало је то до вачерњих сати али су сви успјели завршити прије кише која је обилато почела падати непосредно послије завршетка квалификација. Најбољих 6 парова требало се припремити за финале сљедећег дана.

Поред великог навијања и подршке публике, прошлогодишњи побједник Мирко Чеко, звани Гаров, није могао довући даље од трећег мјеста на другој Штрапаријади. Колики је то напор за коње може се дочарати само малим дијелом на слици. Послије десет минута оваквих напора коњи се “усапунају” и побијеле од зноја и пјене која им избије по читавом тијелу.

Иако је ушао у финале као шести, коњи Душка Мандића из Рисовца код Крњеуше ипак су славили послије другог дана и финалне борбе. Неизвјесно је било до самог краја када је другопласирани Душан Лукић, звани Дуцеља, већ славио, пошто су сви главни конкуренти прошли. На крају, коњи Риђо и Јадран су изненадили све и однијели побједу, паре, пехар, потковице, орму и још много других лијепих награда. Срећи и радости побједника нигдје краја. Причаће се о њему све до сљедеће Штрапаријаде, док не дође ново такмичење и нова неизвјесност.

Другопласирани Душан Лукић, звани Дуцеља из Дринића

Трећепласирани Мирко Чеко, звани Гаров са Бравска

Пошто је појединачна конкуренција била много слабија, тј. учествовало је 4 такмичара, и само натјецање било је много краће. На крају побједио је коњ Драгана Мрђе из Смољане и однио пехар и награде. Као што смо прије напоменули, трупац који се вуче у овој конкуренцији је величине 1,3 кубика, али напори за коња су исти, ако не и већи.

Првопласирани у појединачој конкуренцији Драган Мрђа (лијево) и другопласирани Зекановић из Дринића (лијево у средини) те трећепласирани Миле Гашевић из села Изачић код Бихаћа са кобилом звучног имана Алка Капиталка (десно)

Послије званичног дијела такмичења наставило се народно весеље а побједник у паровима прошетао је свога коња поред шатора међу многобројном публиком. Сви су га хтјели погледати и додирнути. И док је музика и пјесма грмила са свих страна газда побједничких коња ликовао је и славио са пријатељима и познаницима под шатором.

Facebook