Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Дванаеста Штрапаријада – Дринић, 2017 година

Najnovije aktuelnosti

Дванаеста Штрапаријада у Дринићу, на сву срећу, вратила се поново на два дана такмичења. А то су 15. и 16. јули 2017. године. Прошле године поред одгађања за седмицу дана, сведена је на један дан, који је недовољан за свих шест категорија које се такмиче само и искључиво у Дринићу. Све остале штрапаријаде, а има их много, распоређују коње у четири категорије, зато им је и довољан један дан. На насловној слици горе, млади сточар, фурман и љубитељ коња Димитрије Шиник из Градишке. Организовао је и штрапаријаду у градишкој општини у селу Церовљанима, власник 120 грла стоке. Са својим Вихором и Цезаром такмичио се у вучи лаких парова. У позадини дринићка арена у освит борби. Вријеме као измишљено, прохладно, мало вјетровито и без кише.

Одабир трупаца је увијек један од најтежих послова на свакој штрапаријади. Тај посао одрађује и најодговорнији човјек а он је Душан Лукић Дуцеља. Трупци црног бора класификовани су на овој штрапаријади на сљедећи начин. Лаки самци су вукли 0,9 кубних, средњи самци један кубик а тешки самци 1,1 кубних, лаки парови 1,6, средњи 1,9 а тешки 2,4 кубика. Од одабира трупаца зависи и сам ток утрке вуча. Претежак трупац подразумјева тешку борбу са центиметрима и временом а прелаки трупци опет могу донијети пребрзу трку до циља. И једно и друго умањује драж гледања и такмичења. Некад се погоди а некад, богами и промаши.

Од десет сати ујутро у суботу почело је вагање коња и сврставање у категорије у којима ће се такмичити. Лака категорија коња важе до 550 килограма, средња од 550 до 650 а тешка преко 650. И опет ни овај дио уобичајне процедуре није могао проћи без будног ока нашег Дуцеље. Уписују се имена коња и њихове тежине а власници прилажу ветеринарској инспекторки папире о уредном прегледу коња. Након извлачењ стартних позиција из чувеног Јандриног шешира све је спремно за почетак такмичења.

У лаким самцим се пријавило 15 такмичара а најбржи је био коњ Бећар чији је власник Вујић Младен из Трошеља код Градишке (слика десно). Вријеме је било рекордно, 58 секунди, други је био коњ Цвјетко, Милуна Гавриловића са временом 1,11 минута, а само за секунд заостао је Цезар, Исмета Пјанића.

У току такмичења лаких парова штрапаријаду су посјетили и гости из Њемачке. Наиме деветнаесточлана делегација партнерског града Камерштајна је била у тродневној, већ традиционалној, посјети Дринићу. Начелник Валтер Шнел се у свом срдачном поздравном говору обратио са бине окупљени љубитељима коња. Захвалио се на тродневном гостопримству и на изузетном доживљају штрапаријаде. За госте из Њемачке без сумње ово је био егзотичан доживљај који никад у свом животу нису видјели. Сутрадан су се сретно вратили у свој Камерштај. На слици горе лијево Јандија Будимир, главни економ штрапаријаде, начелник Валтер Шнел и начелник Дринића Милан Грбић. На слици десно горе гости из Камерштајна уз штрапарску арену.

Но вратимо се борбеној арени овог изузетно занимљивог првог дана. Послије лаких самаца наступили су средњи самци. Пријавиљено је укупно 13 грла у овој категорији. Побиједио је Никола Лиздек са својим Соколом. Наступио је као шести и превукао за 1,08 минута. Видимо га горе на слици са својим коњем, непосредно послије напорне вуче. Други је био Милорад Стојановић ЗИС са својим Рубином и временом 1,29 а трећи Петко Гавриловић са својим коњем Бећаром и временом 1,35 минута.

Детаљ из ЗИС-ове вуче са коњем Рубином у средњим самцима.

Задња дисциплина првог дана дринићке штрапаријаде донијела је и драмски заплет. Као трећи наступио је Смајић Јасмин из Бугојна са својим коњима Соколом и Милијем и направио одлично вријеме, недостижних 1,16 минута. На слици лијево видимо га у самом циљу како својим коњима помаже да увуку кладу у циљ. Редали су се коњи и фурмани али нико није угрозио најбоље вријеме. Смајић је већ славио своју прву побједу у Дринићу кад је као 14. по реду повукао пар Младена Вујића, Бећар и Цвјетко и у фуриозној завршници постигли у длаку исто вријеме, 1,16 минута. Као 17. преѕањи наступио је Никола Лиздек са своја два Јадрана и узео треће вријеме 1,18 минута. Дакле, драма!

Задња дисциплина првог дана дринићке штрапаријаде донијела је и драмски заплет. Као трећи наступио је Смајић Јасмин из Бугојна са својим коњима Соколом и Милијем и направио одлично вријеме, недостижних 1,16 минута. На слици лијево видимо га у самом циљу како својим коњима помаже да увуку кладу у циљ. Редали су се коњи и фурмани али нико није угрозио најбоље вријеме. Смајић је већ славио своју прву побједу у Дринићу кад је као 14. по реду повукао пар Младена Вујића, Бећар и Цвјетко и у фуриозној завршници постигли у длаку исто вријеме, 1,16 минута. Као 17. преѕањи наступио је Никола Лиздек са своја два Јадрана и узео треће вријеме 1,18 минута. Дакле, драма!

Такмичарски дан је почео вучом тешких самаца. Жељо Јевић са својим Соколом је направио најбоље вријеме и видимо га на слици лијево како заслужено одмара послије напрне вожње на тешком балвану. Надао се побједи, несумљиво, али онда је наступио Дуцељин Циган и Јевићу однио прво мјесто, за коњска прса. На додијели награда Дуцеља је честитао искрено Жељи и рекао му да у животу није боље одвозио балван. Фер и поштено.

Дуцељин шампион у тешким самцима Циган, у циљу.

Такмичење је настављено са вучом срењих парова. Трупац није био добро одређен. Претежак да би га било који срењи пар превукао преко стазе од 100 метара. Подвиг је учинио ЗИС са своим коњима Јадраном и Рубином и превучених 91 метар и 55 центиметара (слика горе).

А онда су као 12. од 15 средњих парова повукли љепотани Бећар и Рубин, Младена Вујића из Трошеља крај Градишке и превукли претешки балван за 4 минуте и 10 секунди. Ту дивовску снагу и вучу “упар” са којом се једино савладава тежина, простор и вријеме као и умјеће фурмана Вујића видимо на слици горе. Трећи су била два Бећара Хаџић Фуада са превучених 67,8 метара.

И на крају другог дана и дванаесте дринићке Штрапаријаде наступило је шест парова тешкаша. Своје коње упарили су Дуцеља и Никола Лиздек, и ЗИС и Гас Петрол. Циго и Соко су заузели треће мјесто са 3,48минута, Дорат и Јадран друго мјесто са 3,30 минута а прваци у тешкој су били коњи Борис и Брњо Гас Петрол и Дрводекса из Сурјана крај Мркоњић града. Њихову побједничку вучу у времену од 2 минута и 44 секунде видимо на слици десно.

Побједничку екипу видимо на слици десно. Заслужено су узели тешку категорију парове и честитамо им. За крај треба нагласити да је организатор Општина Петровац сљедеће године планирала да Штрапаријаду организује на Духове или задњи викенд у мјесецу јуну, као што је било некада. Да се вратимо традицији што је и била идеја водиља прије 12 година кад је све ово и покренуто.

Facebook