Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Европска турнеја Дринићких фолклораша

Najnovije aktuelnosti

Чланови КУД-ова „Грмеч“ и “Дрвар“ недавно су се вратили са европске турнеје, у оквиру које су имали запажен наступ у главном граду Француске.
Представили су се паришкој публици на „Фестивалу хране и пића“, и то извођењем „Уначког кола“, у кореографији дирекотора КУД-а „Дрвар“, Мире Лукач. Овом приликом, посјетиоци су могли да виде и извођење Влашких, Шумадијских и Врањских игара.
– Презадовољни смо нашим учешцем на овом фестивалу, као и реакцијама публике. Наш наступ у Српском културном центру пратило је неколико стотина љубитеља фолклора, а послије сваке игре, салом је одјекивао громогласан аплауз, што је најбољи доказ да су се посјетиоцима допале наше плесне тачке – истакао је члан КУД-а „Грмеч“, Војин Пузигаћа.
Према његовим ријечима, поред наступа бројних друштава, ова манифестација је била иделана прилика да се Французима, поред игара, представе српска и македонска национална кухиња и специјалитети, који су се странцима, такођер, веома допали.
У оквиру ове европске турнеје играчи „Грмеча“ и “Дрвара“ обишли су Будимпешту, Беч и Минхен, док су у Франкфурт имали договорен наступ, али је он, због лоше организације, отказан.
Ипак, успркос бројним организационим проблемима са којима су се Дринићани и Дрварчани сусретали у Европи, кажу да им је овај пут био један од најљепших доживљаја у животу, којег ће се увијек радо сјећати.
Организатор турнеје биле су Амбасада Србије у Француској и Привредна комора Србије.

Facebook