Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Крсна слава општине Петровац

Najnovije aktuelnosti

Општина Петровац-Дринић 31. октобра прославила је своју Крсну славу – Светог Апостола и јеванђелисту Луку у присуству бројних и уважених гостију, међу којима се ове године нашао и предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, којем је ове године наша општина додијелила Плакету „Почасни грађанин“.

“Почаствован сам што сам добитник ове награде. За све које су данас добили признања напоменуто је да су рођени у Босанском Петровцу, само за мене није речено да сам ожењен у Босанском Петровцу. Дринићки народ је још једном доказао колико је великодушан, чим се зетовима додјељују овако важна признања “– нашалио се Радојичић, поздрављајући присутне.
Он је истакао да је Дринић једна од ријетких општина у Републици Српској која је створена на ледини, да су институционалне власти у Републици Српској увијек биле уз нас и да ће увијек и бити, те да на путу према напретку морамо корачати заједно, јер су колективни интереси увијек били испред интереса појединаца.

У оквиру своје посјете, Радојичић је положио вијенац на споменик палим борцима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, а овом приликом вијенце на поменути споменик и споменик палим борцима и цивилним жртвама Другог свјетског рата положили су начелник наше општине Дејан Прошић и предсједник Скупштине општине, Милан Грбић, као и представник породица палих бораца Јагода Бркљач и предсједник општинске борачке организације, Борислав Тољага.

Умјесто Владике бихаћко-петровачког, господина Хризостома, који из оправданих разлога није био присутан у Дринићу, литургију у Цркви Свете Тројице држао је архимандрит Серафим, старјешина манастира Рмањ у Мартин Броду. Истовремено, док је у цркви уприличена литургија, у сали Скупштине општине, организована је завршна конференција пројекта енергетске ефикасности на згради Основне школе у Дринићу.

Овогодишња добитница „Сребрне плакете“ је Сека Пузигаћа, запослена као медицинска сестра у Дому здравља, док су захвалнице за изузетан допринос у развоју општине отишле у руке Бошку М. Бранковићу, Синиши Родићу и Винку Новаковићу–Лули. Начелник општине је постхумно додијелио захвалницу и Кецман Душку – Дуцију, који је за живота много учинио за наше мало мјесто.

Све награде су додјељене у оквиру свечано-радне сједнице, која је ове године организована у сали основне школе, а овом приликом више од стотину и педесет гостију поздравио је и начелник наше општине, Дејан Прошић.
“Слоган овогодишње прославе је „15 година је иза нас – вијекови су пред нама“. Заиста мислим да ова мала локална заједница има свијетлу будућност и поред песимизма и малодушности, које шире деструктивне снаге, које мисле да су вијекови пред њима. Налазимо се у специфичној ситуацији у односу на друге средине. Ми смо експанзију привредног развоја доживјели, имамо више радних мјеста него становника, имамо позитиван природни прираштај. Институционално рјешавање проблема је једино исправно. Зато, нека нам живе институције, просперитетно и дуговјечно” – нагласио је начелник Прошић.

Гостима се обратио и предсједник Скупштине општине, Милан Грбић, подсјећајуци их при томе на лик и дјело Миланка Бркљача, иницијатора повратка и најзаслужнијег човјека за развој и обнову послијератног Дринића.
“Ако смо били у стању да на климавим, скоро непостојећим темељима изградимо љепшу будућност, онда на стабилним основама, које тренутно имамо морамо стремити вишим циљевима и нашој дјеци омогућити боље сутра. А боље сутра ћемо им омогућити уколико прихватимо позитивне тековине прошлости, јер морамо гледати у будућност. Такодер, морамо оживјети оно најпозитивније у прошлости и у нама самима градити, ширити и јачати нашу општину и реализовати започете и неке будуће пројекте” – рекао је Грбић.

На прослави наше Крсне славе присуствовала је и делегација из Републике Словеније, из општине Моравске Топлице, предвођена поџупаном тог мјеста, Тибором Ворошом, који је такођер поздравио присутне.

Након додјеле признања и поздравних ријечи, посјетиоци су уживали у чаролији и разноликости крајишких игара и пјесама, у извођењу вокалних мушких група „Рунолист“, „Дрвосјече“ и „Врело Вођенице“,вокалне женске групе КУД-а „Дрвар“, солисткиње Неде Тодоровић, као и у наступу Културно-умјетничких друштава „Дрвар“ и „Грмеч“ – Дринић. Разиграни Дрварчани су још једном показали сав раскош свог талента играјући „Озренски вез“, „Врањанску свиту“, игре Шумадије и Поморавља, Староградске српске игре, док су Дринићани показали како се играју Крајишке игре. Оне који преферирају звукове забавне музике, опустили су се уз бенд „Стакато“, а љубитељи звукова хармонике уживали су уз хармоникаша Мирослава Булајића, који је у пратњи свог младог колеге Срђана Кецмана одсвирао „Ужичко коло“ и „Тамо далеко“. Организовањем разноликих садржаја организатор ове манифестације успио је задовољити разноврсне културне и спортске апетите грађана и гостију, а дружење уз богату трпезу и музику настављено је до касних вечерњих сати .

Битно је напоменути да је обиљежавање Крсне славе наше општине почело још у сриједу, када је „Пир позориште“ из Лакташа за наше најмлађе извело представу „Бајка о рибару и рибици“. У четвртак и петак услиједила су спортска такмичења за школарце и одрасле. Квиз сналажљивости и знања за основце био је организован тако што се кроз успјешно одрађене физичке активности,( као што су двокорак, склекови, прескакање вијача, ход по греди, и сл.) стицало право на питање. Тачан одговор заједно са успјешном игром такмичару је доносио 10 поена. Такмичиле су се четири екипе, а у свакој екипи било је по четири ученика из 2. и 3. , 4. и 5., 6 и 7., односно 8. и 9. разреда. Све игре и питања била су прилагођена узрасту дјеце. Следећи дан, ђаци су се такмичили у скакању у даљ, као и у трчању, а најуспјешнији у свим играма били су чланови „бијеле“ екипе, у чијем су саставу били Милош Латиновић, Огњен Кецман, Данијела Латиновић и Бојана Бањац. У фудбалској утакмици школарци су побједили одрасле, док је женска екипа ШГ „Оштрељ-Дринић“ била боља од жена из Административне службе наше општине. Убједљиво најбољом играчицом на овој интересантној утакмици показала се Милена Трнинић из побједничке екипе.

У суботу су се промовисала нова обиљежја наше општине. Презентацију је држао творац наших нових симбола, ђакон Ненад М. Јовановић, стручњак у области хералдике и директор Центра за истраживање православног монархизма. У вечерњим сатима, по први пут на овим просторима одржан је и техно парти, а за то је био задужен Желимир Зрнић из Бање Луке.
Недјеља, дан пред славу, била је резервисана за одлазак на гробље и полагање вијенаца у знак сјећања на нашег покојног начелника и директора ШГ „Оштрељ-Дринић“, Миланка Бркљача.

Facebook