Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Обиљежана 20-годишњица Трећа лака пјешадијска бригада Петровац

Najnovije aktuelnosti

Прослава 20-годишњице формирања Треће лаке пјешадијске бригаде Петровац уприличена је у суботу, 19.маја 2012. године, у оквиру чега су бројни присутни на самом почетку свечаности обишли Спомен обиљежја, док су представници ове бригаде, Драган Ступар и Милорад Кецман положили вјенце на споменик палим борцима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Исто су учинили и начелник општине Дејан Прошић и предсједник Скупштине Општине, Милан Грбић, као и генерлани секретар Борачке организације Републике Српске Чедо Шиповац, док су вијенце на споменик палим борцима и цивилним жртвама из Другог свјетског рата положили представници Породица погинулих и несталих бораца, Никола Ђукић и Јагода Бркљач.
Овом приликом, уприличен је и парастос погинулим борцима Војске Републике Српске, након чега је свечаност настављена у ресторану Основне школе „Дринић“, гдје је госте поздравио предсједник наше општинске Борачке организације, Борислав Тољага.
-Наша Борачка организација састоји се од 12 мјесних одбора, а на терену мјесних Борачких организација Буковача, Смољана, Вођеница, Крњеуша, Суваја и Врточе подигнута су Спомен обиљежја, док је подизање истих у току у мјесним Борачким организацијама Колунић, Бравско, Јањила-Капљух и Бјелај. Имамо иницијативу да се и осталим мјесним организацијама подигну спомен обиљежја – рекао је Тољага.
Он је додао да је у протеклој години регистровано и предузеће „Срнетица Ко“ Д.О.О., чији је оснивач Борачка организација. Ова фирма запошљава 21 демобилисаног борца, а у даљој перспективи, кад предузеће мало ојача, планира се запошљавање још демобилисаних бораца. Све госте на ратни пут бригаде подсјетио је Милорад Кецман.
-Част ми је да се данас, кад славимо овај велики јубилеј, поклоним пред сјенама хероја, храбро и вољно принесеним на олтар отаџбине и њене слободе. Петровчани у Одбрамбено-отаџбинском рату дадоше све што су могли. Хиљаде бораца-синова, браће, очева и супруга дали су сву могућу подршку и помоћ, а на крају и куће, имања и гробове, а и животе. Немјерљив је допринос Петровчана у стварању Републике Српске – истакао је Кецман.
Гостима су се обратили и генерални секретар БОРС-а, Чедо Шиповац, као и члан поменуте бригаде, Милорад Будимир, који је овом приликом господину Шиповцу уручио књигу „Села Бара, Буковача, Дринић и Ведро Поље“, а исто издање биће уручено и предсједнику Борачке организације Републике Српске, Пантелији Ћургузу.

Facebook