Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Одржана манифестација “Прва коса Грмеча”

Najnovije aktuelnosti

Трећа по реду манифестација „Прва коса Грмеча“ одржана је у суботу, 25. јуна 2011. године, на теренима поред основне школе у Смољани. Манифестацију су организовали Удружење косаца „Рурални развој“ Дринић-Петровац и Клуб косаца „Грмеч“ Смољана и Крња Јела.
Сва неопходна средстава обезбиједили су општина Дринић/Петровац, опћина Босански Петровац, те бројни спонзори.
Предсједник организационог одбора манифестације, Дејан Прошић, отворио је манифестацију пожеливши добродошлицу свим присутним гостима, а посебно пријатељима из Словеније, обративши им се на словеначком језику.
Прије почетка саме манифестације присутни су имали прилику уживати у пригодном културно-умјетничком програму, у коме су се представили чланови Културно-умјетничких друштава “Дринић” и “Дрвар”, затим Изворне пјевачке групе “Дрвосјече”, “Рунолист” и “Врело Вођенице”, пријатељи из Словеније и представник “Рајачке косидбе” Драган Јовичић са пјесмом Коса.
Учешће на манифестацији „Прва коса Грмеча“ узело је двадесет косаца из Србије, Словеније и БиХ.
Такмичење се одржава на парцелама дужине 25 и ширине 6,70 метара, које су нумерисане и приближно су идентичне с обзиром на конфигурацију терена и састав траве. Бодовање врши посебна комисија од пет чланова и то на основу низине, ширине и брзине кошења, затим, како је трава покошена, а бодује се и народна ношња косца. На парцели је такмичар сам без икаквог помоћника, а према правилима, онај који заврши косидбу своје парцеле, подизањем косе у вис даје знак члановима комисије да је завршио.
Ове године, први пут је организовано и екипно такмичење, чији се резултат бодује за укупног побједника у Балканском купу у кошењу. Прво мјесто припало је екипи из БиХ-Републике Српске.
У екипи сениора, прво мјесто и Трофеј “Латиновић Станко-Станкела”, освојио је прошлогодишњи побједник Мирко Кецман из Крње Јеле, друго мјесто Милорад Сладојевић-Ђели из Мркоњић Града и треће мјесто Недељко Велага из Јањила.
Поред такмичења у кошењу, организатори су предвидјели и друге видове такмичења као што су бацање камена с рамена, повлачење кличка и конопца. У бацању камена с рамена било је пријављено много такмичара, међу којима је најбољи био Мрђа Драган. Стојановић Душко био је најбољи у повлачењу кличка, а четворочлана екипа из Јањила била је најбоља у повлачењу конопца.
Након проглашења побједника, присутнима је послужен традиционални косачки ручак, гдје су се могли пробати разноврсни специјалитети, попут омача с басом, јагњеће чорбе, домаћих пита и киселог млијека.
По самом завршетку манифестације, организатори су истакли да је циљ ове манифестације одржавање традиције и културе овог краја и његовање косачких обичаја. За разлику од прошле године сада је вријеме било савезник манифестације тако да је, како каже народ, била ора за косити. По слободној процјени манифестацију је пратило око 1500 гледаоца. Да би присуствовали манифестацији људи су долазили из разних крајева бивше Југославије а и прекоокеанских земаља, Аустарлије и Америке.Утисак на присутне је оставила љепота Подгрмеча и неба изнад Смољане и Крње Јеле, која се види на самим сликама. Мирис покошене траве и просушеног сјена, укус косачког ручка, а посебно укус домаће шљивовице испод росног откоса су незаборвни. На манифестацији нису косили само такмичари, косиле су жене, свештеници и дјеца. Призор је заиста био лијеп посебно за оне што одоше давно а дођоше да се подсјете на младост и обичаје које оживише и због којих сузу пустише. Зато не пропустите прилику сљедећи пут да се сами увјерите и да оживите успомене на косачке мобе и љепоту дружења.

Facebook