Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Посјета делегације из Камерштајна општини Петровац

Najnovije aktuelnosti

Делегација од 16 људи из њемачке општине Камерштајн, предвођена градоначелником тог мјеста, Валтером Шнелом, боравила је у Дринићу протеклих неколико дана, а њихови утисци о свему што су видјели и доживјели су више него позитивни.
Ово је била узвратна посјета, с обзиром на чињеницу да је делегација из наше општине боравила у Камерштајну крајем априла. За вријеме боравка гостију из Њемачке, први људи Петровца и Камерштајна, Дејан Прошић и Валтер Шнел потписали су повељу о пријатељству и сарадњи између двеју општина, са циљем његовања пријатељских односа становника и подстицања контаката на културном, социјалном , спортском и привредном пољу.
Корак даље ка успостављању правих пријатељских међудржавних односа свакако представља и дрво мира,односно дрво јабуке, које су двојица начелника засадили испред Административне службе наше општине.
Сви ти потези, као и сама вишедневна посјета грађана Камерштајна Дринићу у сваком случају је позитиван вид партнерства двију општина, које ће удружити снаге да би заједно радиле на развоју и управљању јавним службама, услугама и инфраструктури, а доказ несебичне помоћи пријатеља из Њемачке је њихов новчани поклон намјењен Основној школи у Дринићу, чији је износ 1.500 еура. У времену када се рубне општине суочавају са бројним изазовима, развој међуопштинске сарадње и успостављање пријатељских веза са другим земљама сигурно је од суштинског значаја, како за Дринић, тако и за Републику Српску.
“Ако Европску унију посматрамо као једну велику кућу, сигуран сам да би се у тој кући морала наћи једна мала соба за Босну и Херцеговину. Претпостављам да протеклих година живот овдје није био лак и били смо веома дирнути када смо видјели спаљене куће и опустошена огњишта на путу према вама, али се ипак надамо да народ овдје може и мора да живи заједно, у миру и слози, јер је то најбољи пут за напредак БиХ” – нагласио је Хајнрих Мушвек, други замјеник градоначелника Камерштајна на пријему добродошлице у скупштинској сали дринићке општине.
Интересантно је споменути да су њемачки гости сами изразили жељу да посјете Дрвар и Титову пећину, гдје им је о десанту на Дрвар, пећини, Титу и историјској важности овог мјеста причао историчар Драго Трнинић. У оквиру њихове вишедневне посјете, Њемци су се састали и са начелником општине Босански Петровац Ермином Хајдером, а била је ово идеална прилика да се гости упознају са природним љепотама Мартин Брода, али и нашом традиционалном кухињом, за коју су имали само ријечи хвале.
“Из Републике Српске у srcу носимо само најљепше успомене, а начин на који сте нас дочекали премашио је сва наша очекивања. Морам признати да смо у почетку били скептични, јер нисмо знали гдје долазимо и каква је тренутно ситуација у вашој земљи, али сад смо се увјерили да су Срби мирољубив и гостољубив народ, људи са богатом историјом, предивном културом и традицијом и огромним srcем. Надамо се да ћете ускоро доћи у Камерштајн, гдје сте увијек добродошли и да је ово само почетак једног предивног пријатељства и сарадње на свим пољима” – рекао је Валтер Шнел.
Захваљујући свом колеги на лијепим ријечима и поклону за школу, начелник Дејан Прошић је истакао да од њемачких пријатеља можемо много тога научити, те да је ова сарадња потписана у духу просперитета будућег заједничког дјеловања два народа, са вјером у бољу будућност у јединственој Европи. Прошић је искористио прилику и да се нашали да је прва ствар коју Срби морају научити од Њемаца то да се на заказане састанке долази на вријеме, с обзиром на чињеницу да су Камерштајнци из Њемачке у Дринић стигли тачно у минут, како је и договорено, а ту лијепу навику потврдлили су и на сваком наредном састанку.

Facebook