Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Пројекат “Демократска управа на пољу економије” у Дринићу

Najnovije aktuelnosti

У оквиру пројекта „Демократска управа на пољу економије – Осигурање приступа водосанбдијевању кроз институционални развој и инфраструктуру“, у сали Скупштине општине, организован је цјелодневни семинар, чија је тема била „Заразне болести и њихова превенција“. О овој теми причала је доктор Смиља Булајић, специјалиста породичне медицине.
Поменути семинар је саставни дио посебно усмјереног пројекта “Заштита дјеце и младих изложених ризику од заразних болести, путем едукација и обезбјеђења приступа питкој води кроз активности успоставе система примјене рефералног модела социјалне/дјечије заштите и инклузије у општини Петровац-Дринић“. Предавању, које је прву у низу од четири предавања намјењено је представницима институција које су од значаја за дјечију/социјалну заштиту, присуствовало је свих 25 позваних. Закључак семинара јесте да је неопходно да се санирају санитарни чворови у Основној школи „Дринић“.
Програм предавања био је подјељен у неколико тематских цјелина, а то су: заразне болести и значај превенције истих у очувању здравља, хидричне заразне болести, као и болести везане за лоше водоснабдијевање и лоше хигијенске услове, те проблем у локалној заједници, који се односи на водоснабдијевање и санитарне чворове у Основној школи „Дринић“.
– Узрочници заразних болести су бактерије, вируси, гљивице, црви и протозое, а велики утицај на пад стопе оболијевања и умирања од заразних болести имају вакцинација, антибиотици у лијечењу, подизање материјалног и хигијенског стандарда, изградња водовода и канализација, уништавање инсеката који их преносе и ветеринарске мјере као и здравствено васпитање, контрола намирница и воде за пиће, санирање жаришта инфекције, те добро организована здравствена служба – истакла је доктор Смиља Булајић.
Овом приликом, присутне је поздравила и координатор овог посебно усмјереног пројекта, Душанка Пећанац, а у завршној дискусији о заштити здравља дјеце учествовали су сви присутни. Слиједеће предавање одржано је дан касније а оно је намјењено старијој школској дјеци. Тема и предавач су били исти с тим што је предавање за дјецу било једноставније како би они лакше схватили ту поучну тему. Средином марта планирана су још два предавања на исту тему и са истим предавачем, с тим што би прво било намјењено просветним радницима а друго млађој школској дјеци.

Facebook