Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Прослава Бадњег дана у Дринићу

Najnovije aktuelnosti

Вјерници у Дринићу Бадњи дан су прославили са радошцу и весељем, припремајући се на тај начин за прославу најрадоснијег хришцанског празника – Божића – Рођења Исуса Христа.
Вец у рану зору, громогласним пуцњевима најављен је одлазак у шуму по Бадњак, којег сјеку искључиво мушкарци. Они су, након сјече, од јутра до мрака, возили Бадњак кроз Дринић, док су други становници китили и Бадње дрво и људе који су га усјекли.
У 19 часова, уприличено је вечерње Богослужење и прочитана Божићна посланица, а након тога је испред цркве наложен Бадњак, што симболише рађање новог сунца. За разлику од претходних година када је било веома хладно, овогодишња Бадња ноћ била је пријатна, тако да су многобројни гости уживали у угодној празничној атмосфери испред цркве, а киша која је упорно падала цијели дан , престала је мало прије вечерњег богослужења. Окупљени вјерници са занимањем су гледали у ватру на којој је горио Бадњак, а прегршт варница бачених у небо најавиле су много рода и приноса. Људи су стајали окупљени док је Бадњак догоријевао, што, по вјеровању, значи да су се загријавали љубављу и слогом, док су свјетлост Бадњака уносили у мрак незнања и празновјерја.Ове ноћи, обрадовали су се и најмлађи грађани Дринића, који су добили пакетиће, а које је обезбједила Општина Петровац, Дринић. Прославу Бадње вечери, становници су наставили у угоститељским објектима или својим домовима уз богату посну трпезу.
Била је ово и јединствена прилика да присутни вјерници, који су у Дринић дошли из других крајева, уживају у погледу на дограђену и сређену вјерску установу, која сада изгледа величанствено. Доградња цркве у Дринићу коштала је око 60 хиљада марака, а највећу финансијску подршку пружила је странка ДНС, општина Петровац, Дринић, као и многобројни привредници из ове општине.

Facebook