Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Прослављена Слава општине Петровац

Najnovije aktuelnosti

Ове године прослава крсне славе општине Петровац-Дринић протекла је уз изузетан културно умјетнички програм. У петак и суботу организовани су бројни спортски садржаји за дјецу и одрасле, као што су трчање, шах, повлачење конопца…Несумњиво је да су наши најмлађи грађани највише уживали у позоришној представи „Кловн и још два“, позоришта „ПИР“ из Лакташа. Шаренило боја, необична сценографија, интеракција глумаца и публике, те занимљиви дијалози и гримасе кловнова били су довољан разлог да се наши малишани засмију до суза и проведу прелијепо суботње поподне. А и вријеме је послужило, прекрасан суботњи дан употпунио је цијелокупни дојам.

У недјељу ујутро, на дан Светог апостола и јеванђелисте Луке, уприличена је Света архијерејска литургија у Цркви Свете Тројице у Дринићу, а коју је служио Његово Преосвештенство, владика бихаћко-петровачки, господин Хризостом уз саслужење својих јереја. Уз мноштво вијерника који се окупио у цркви свечаност литургије огријала је и цијели Дринић. Владика Хризостом је том приликом говорио о животу и раду апостола Луке па је међуосталим нагласио и слиједеће:

” славити светог апостола Луку и имати га за свога заштитиника велика је част, али и одговорност. Наше слављење овог божијег угодника не смије бити формализам, већ суштинско молитвено и евхаристијско прослављање Бога и Његова угодника. А то значи да свој живот, свој рад и своје свједочење вјере морамо ускладити са нашим заштитиником св. ап.Луком. Засигурно да оволико раширен култ св.ап. Луке у овим крајевима даје нам право да претпоставимо да је то управо из тог разлога што је проповједао ријеч Божију на нашим просторима.. Молим се Богу да вашу крсну славу славите на много година, увјек уз свакодневно напредовање и развитак.”

У оквиру централне манифестације, положени су и вјенци на спомен обиљежја у Дринићу. На споменик погинулим у Отаџбинском рату вијенац су положили начелник општине Дејан Прошић и Владимир Пуђа а на споменик погинулим у Другом свјетском рату Душан Балабан и Милан Грбић.

Затим су сви присутни посјетили Спомен кућу гдје су прислужили свијеће и поклонили се сјенама српских витезова што су свој живот уградили у темеље слободе и мира Републике Српске и Дринића у њој. Нека им је вјечна слава и хвала!

Одржана је и свечана сједница Скупштине општине.
“Народ Дринића опредјељен је за пут опстанка и развоја и јединствену борбу за остваривање зацртаних циљева. У тој борби некад је неминовно примати и ударце, али не одустајати од стратешких циљева. Наш први стратешки циљ је повећање броја становника, а то можемо постици инвестицијама. Запошљавањем и популационом политиком” – истакао је овом приликом новоизабрани начелник општине Петровац, Дринић, Дејан Прошић.
Према његовим ријечима, стратегија руралног развоја не смије остати мртво слово на папиру, а грађани Дринића су чврсто опредјељени за опстанак своје заједнице и сигурно ће се борити за опстанак и повратак институција неопходних за нормално и потпуно функционисање.
“Један човјек не може ништа, сви могу све. Велика би била ствар створити у сваком човјеку осјећај моћи да може утицати на ток ствари и мотивисати га на друштвени ангажман.” – додао је Прошић.

Након уводних говора приступило се додијели плакета, захвалница и проглашења почасних грађана. Сви присутни су позвани да минутом ћутње одају почаст покојном начелнику Миланку Бркљачу. Општина је постхумно додијелила Златну плакету свом покојном начелнику. Он је имао најзначајнију улогу у изградњи и обнови порушеног Дринића. С њим на челу и шумским газдинством „Оштрељ-Дринић“, гдје је Бркљач тада био директор, грађани су изградили све што им је било неопходно за нормално функционисање и солидан живот – пошту, банку, полицију, школу, цркву, водовод, електро-мрежу, асфалтне путеве, зграду општине… Они који су га познавали, памтиће га као бриљантног руководиоца и истинског вођу – одлучног, храброг, непоколебљивог, али изнад свега као праведног, поштеног и доброг човјека.
Златну плакету примио је син покојног нацелника, Владимир Бркљач, који је овом приликом подсјетио присутне на дјела и хуманост свога оца, а у раним јутарњим сатима званична делегација општине обишла је гроб покојног начелника.

Овом приликом, доктор Витомир Кецман проглашен је почасним грађанином, а поменуту титулу заслужио је због дугогодишњег преданог рада на лијечењу дјеце и одраслих у нашој општини. Доктору никада није било тешко да одвоји вријеме за своје пацијенте суграђане, а посебну захвалност му дугују родитељи најмлађих пацијената, које Кецман увијек прегледа са великом пажњом и стрпљењем. (слика лијево)

У препуној сали ресторана „Сунце“ гости из јавног и привредног живота општине, као и остали бројни посјетиоци уживали су у свечаном ручку и богатом и разноврсном културно-умјетничком програму. У том дијелу манифестације, наступиле су крајишке групе “Рунолист“ и „Дрвосјече“, плесни клуб “Жуте дуње“ Бихаћ – одјељење Дринић, као и КУД „Грмеч“ из Дринића. Сви учесници програма допринијели су сјајној забави и веселој атмосфери.

У препуној сали ресторана „Сунце“ гости из јавног и привредног живота општине, као и остали бројни посјетиоци уживали су у свечаном ручку и богатом и разноврсном културно-умјетничком програму. У том дијелу манифестације, наступиле су крајишке групе “Рунолист“ и „Дрвосјече“, плесни клуб “Жуте дуње“ Бихаћ – одјељење Дринић, као и КУД „Грмеч“ из Дринића. Сви учесници програма допринијели су сјајној забави и веселој атмосфери.

Facebook