Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Развој хељде у селу Баре

Najnovije aktuelnosti

Побједник прошлогодишњег “Стартуп wеекенда” , Петар Радуловић, представио је свој пројекат о производњи и преради хељде пред бројним присутнима у селу Баре, у близини наше општине, одакле и води поријекло, а на том мјесту је и посијао ову здраву и квалитетну житарицу, и то на површини од 30 дунума. Подсјећамо, управо је идеја о производњи и преради хељде проглашена најбољом на прошлогодишњем “Стартуп wеекенду”, гдје је Радуловић заједно са Маријом Радуловић и Миланком Максић награђен са 1.500 америцких долара. Радуловић је у свом родном селу петог септембарског дана, у предивном природном амбијенту окупио представнике Министарства пољопривреде и шумарства, Хyпо–алпе-адриа банке, Центра за истраживања и студије ГЕА, начелнике општина Петровац и Босански Петровац, директора ШГ “Оштрељ-Дринић” и бројне друге госте, гдје је представио овај интересантни пројекат и гдје је нагласио како већина младих данас хрли у градове и жели пронаћи запослење у некој институцији, док он сматра да је будућност у производњи и да се треба вратити селу.
Госте је поздравио и извршни директор и један од оснивача Центра за истраживања и студије ГЕА, Марко Мартић, који је похвалио ову идеју и изразио наду да ће и други млади људи слиједити Петров примјер и окренути се према студентском предузетништву и добрим идејама у области пољопривреде.
• Предузетништво је централна тачка ослонца друштвено-економског развоја сваке земље. Оно је посебно значајно за Републику Српску и земље у окружењу, где је велика стопа незпослености уопште, а посебно изражена незапосленост младих људи. Младе људе морамо оснаживати да размишљају о предузетништву као шанси за себе, као могућности да себи и својим будућим породицама обезбеде егзистенцију – нагласио је начелник општине Петровац-Дринић, Драго Ковачевић.
Окупљање гостију на овом мјесту био је уједно изврстан повод за још једну презентацију. Наиме, Радуловић је са још неколико младих ентузијаста недавно основао Центар за рурални развој, чија ће мисија бити да иницира, припрема и реализује развојне пројекте на територији Крајине, остварујући синергијски ефекат заједничког рада свих релевантних друштвених група и појединаца, остварујуци максимални ефекат кориштењем лимитираних ресурса и капацитета.
• Визија Центра је да постане главни координатор развоја свих општина Крајине и да као такав буде препознат од домаћих и међународних развојних институција. Центар це кроз партнерство са локалним заједницама, институцијама и појединцима постављати стандард у комуникацији и пословању, инсистирајуци на законитости, јавности у раду, ефикасности, рационалности, заштити животне средине и поштовању људских права. Центар це подржавати пројекте регионалног и прекограничног карактера, који својом реализацијом остварују корист за ширу домаћу јавност, а успоставиће односе сарадње и са другим земљама, које имају компатибилне стратешке циљеве или својим искуствима могу допринијети превазилажењу развојних проблема, актуелних на територији Крајине – нагласио је овом приликом Петар Радуловић.

Facebook