Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Шеста штрапаријада – Дринић, 2011 година

Najnovije aktuelnosti

И као што је прошле године договорено првог викенда у мјесецу јуну љета господњег 2011. на планинској висоравни Козила повише Дринића у општини Петровац-Дринић, преко ноћи, никла је права мала варош. Преко четрдесет угоститељских и малих занатских продајних објеката спремило се да прими госте шесте надалеко чувене дринићке ШТРАПАРИЈАДЕ. Ове године посебна пажња је дата на путеве. Реновиран је локални асфалтни пут од Шкракића брда до ентитетске границе у Дринићу, који је подобро нагризло вријеме и немар општинских власти из Босанског Петровца. А и дио макадамског пута до самих борилишта добро је насут и утабан. Успостављено је електрично напајање овог насеља као и систем јавних WЦ пунктова. Све спремно да 4. јуна отпочне манифестација.

На оваквим догађањима, хране, пића и добре музике не смије да фали, па су се угоститељи добрано припремили за долазак на ову најбољу и најпосјећенију Штрапаријаду на територији БиХ и Хрватске. Окретали су се јањци на ражњу, хладило пиво а и занатлије су се окупиле да понуде своје производе. Слике говоре све а оно што на сликама недостаје то је њиска најбољих атова и одважни топот ових љепотана. Ова два дана главни судионици и централне фигуре су ипак коњи.

Метеоролошки билтен није био никако наклоњен организатору, општини Петровац-Дринић. За викенд је најављено кишно и хладно вријеме са повременим налетима јаког вјетра и грмљавином. Али, назад се није могло. Субота ујутро је гранула са лијепим и благим временом и температуром. Давало је наду да метеоролози ипак, понекад погријеше.

Званични дио манифестације подразумијева и обраћање начелника општине са поздравним говором. Начелник Дејан Прошић је у свом кратком али надахнутом говору поменуо прегалаштво, труд и умијеће покојног начелника општине и главног визионара развоја Дринића, Миланка Бркљача. Крајем јуна навршиће се тачно година дана од његовог прераног одласка. Тек ће вријеме и паметни људи сагледати сву драгоцијеност оваквих моралних и пословних вертикала. Након тога услиједио је дефиле коња.

Вагање коња и извлачење стартних позиција приведено је крају. Вјетар је мало појачао, што се види и на нашим заставама. Нервозу пред старт Душан Лукић Дуцеља, главни покретач ове манифестације и Жељо Јевић из села Вођенице крај Босанског Петровца, власник неколико такмичарских коња, прекратили су у необавезном разговору уз такмичарску стазу. Стаза је дуга 100 метара и била је одлично припремљена. Најзанимљивији а и оком камере ухваћен догађај првог дана била је трка лаких парова. Кони Гавран и Цвјетко, власника Петка Гавриловића морали су да прекину повлачење због техничке грешке на семафору. Договорено је да одморе коње и да наступе као задњи.

Коњи шампиона Милорада Стојановића ЗИСА, Шарин и Брам, балван величине 2.05 кубика превукли су за рекордни 3.08 минута. Али одмах иза њега наступио је Енес Лозић из Босанског Петровца са коњима Бећаром и Доратом и постигао боље вријеме, 3.01 минута. Енес је већ славио (слика горе десно), али како се трка у овој дисциплини ближила крају и вријеме се нагло погоршало. Кад су коњи Петка Гавриловића, као задњи пар повукли почео је пљусак, омекшао стазу и уклизао је тако да су превукли балван за незамисливих 1,26 минута и освојили прво мјесто (слика лијево).

Главни судац Стеван Трнинић из Дрвара, осим што је морао да пази на регуларност цијелог такмичења, пазио је и на своје здравље. Кад је киша почела и вријеме захладило обукао је вунене чарапе и гумене чизме. Што је сигурно, сигурно је! (слика десно). У такмичењу лаких самаца који су вукли балван од 1.21 кубик прво мјесто је заузео коњ Брам власника Јевић Жеље са временом 29 секунди, други је био коњ Бећар, Енеса Лозића са времено од 33 секунде а треће вријеме, 34 секунде је имао коњ Рубин власника Чаје Нисвета из Турбета код Новог Травника.

По први пут, ове године, одржано је и такмичење шумарских радника у руковању моторним пилама у пет дисциплина, а то су: обарање стабла, окретање водилице, комбиновани пререз, прецизно пререзивање и кресање грана. На основу резултата које је осам такмичара остварило у свакој дисциплини појединачно, на крају су направљени збирни резултати. Најбољи је био Ивица Аџага из Гламоча, друго мјесто освојио је Нико Миловац из Шипова, док је награда за треће мјесто отишла у руке Дринићанину Винку Латиновићу.

Недјеља је сванула са сунцем али спарина је наговјештавала да су пљускови у послијеподневним часовима врло вјероватни. Тешкаши су кренули пуном паром. Трупац огроман, 3,33 кубика.

Тринаест тешких парова коња је на такмичарском списку било. Мирко Чеко звани Гаров из села Бравска код Босанског Петровца са својим коњима је довукао до 44 метра за седам минута, на колико су временски ограничене вуче. То је био до тада најбољи резултат. А онда су повукли тешкаши Дуцељини и дрвену громаду довукли до далеких 56 метара. Али тада се на стартној позицији појавио ЗИС са својим шампионима Циганом и Мангом. Добро су повукли, онда стали. ЗИС сав у голој води. Маневрира, балансира, тактизира и погледа на семафор, вријеме лети. Некако је догурао до пола стазе, а онда као да је нешто шапнуо својим љепотанима и узданицама, па подвикнуо. Коњи се пропеше и балван поскочи. Публика у делиријуму, сви вриште. Козила одјекују. Седам минута дочекали су на 87 метара и још једном одбранили прошлогодишњу титулу. Громогласан аплауз поздравио је најбољег фурмана у регији.

Такмичење самаца тешкаша прекинуло је невријеме. Пролом облака, громови и муње. Тако да су награде подијељене за постигнута времена, прије и послије кише. Они су вукли балван величине 1,54 кубика.

Коњ Манго власника Милорада Стојановића ЗИСА превукао је балван за 1,48 минута и освојио прво мјесто. Коњ Рубин Чаје Нисвета посао је одрадио за 2,08 минута и освојио друго мјесто а ЗИСОВ шампион Циган освојио је треће вријеме са 2,20 минута. Послије кише прво и друго мјесто освојили су Дуцељин и коњ Мирка Чеке. Све је протекло веома добро, осим што су временске прилике угрозиле угођај. Али на таква изненађења, подно Клековаче, смо већ добрано навикли. До сљедеће ШТРАПАРИЈАДЕ, живјели!

Facebook