Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Сњежне падавине оковале Дринић

Najnovije aktuelnosti

Нове снијежне падавине изазвале су бројне проблеме у саобраћају у Републици Српској, а температуре испод нуле донијеле су и бројне друге проблеме, од кварова на електро и топлификационој и водоводној мрежи, до проблема које овакве непогоде доносе хроничним болесницима. Због снијежних падавина радници ШГ „Оштрељ-Дринић”, Бојан Шеховац и Бранислав Кецман, као и радник КП „Узор“, Јовица Бањац раде пуном паром. Док су радници Газдинства задужени за чишцење и одржавање главног пута, дотле Јовица Бањац са универзалном машином ровокопач-точкаш ЈЦБ 3ЦX Супер Сите Мастер, рашцишћава све остале путеве.
-Било је дана када сам радио по 13 сати дневно, али заиста ми не пада тешко, јер знам да су временске неприлике тренутно такве и да се не мучимо само ми са снијежним наносима и непрочишћеним путевима. Чак мислим да има општина у којима је ситуација по том питању много тежа. Није ми проблем што сам активан по цијели дан, само ми смета што и у оваквим тренутцима људи нису задовољни. Неки би хтјели да им се прочисти пут и до штале, али сва срећа, па је ипак много већи број оних разумнијих, који схватају да је у оваквим временским условима тако нешто неизводљиво и да су приоритет основни локални путеви, паркинзи испред фирми и слично – истиче Јовица Бањац.
Према његовим ријечима, најтеже је чистити путеве према засеоку Гаврићи и Авала, јер су они уски, а снијежни намети велики, али уз мало више труда и тај се посао успјешно обави.-Дајемо све од себе да главни пут од Шкракића брда па све до Великог Врела буде добро прочишћен и проходан, како би се саобраћај могао несметано одвијати. Мислим да у томе и успјевамо и вјерујемо да ледени талас праћен обилним снијежним падавинама полако јењава и да је најгоре иза нас – каже Бојан Шеховац.
Тренутна висина снијежног покривача у нашој општини је 63 центиметра, док је температура измјерена у јутарњим цасовима 14. фебруарског дана била -16 , а неколико дана раније достизала је и 26 степени Целзијусових испод нуле. Потпуно одсјечених засеока нема, па самим тим ни људи којима се не би могла пружити било каква евентуална помоћ. С обзиром на све поменуто, ситуација није алармантна, па самим тим у нашој општини није ни проглашено ванредно стање.
А ванредно, или стање елементарне непогоде, проглашено је за сада у 18 општина Републике Српске.
– Ситуација је и даље сложена. Падавине су слабије него претходних дана, али то треба искористити за додатни ангажман свих који раде на рашцишћавању путних комуникација, како би се успоставила повезаност општина РС – рекао је премијер Џомбић.

Facebook