Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Светосавска приредба, 2009. године

Najnovije aktuelnosti

Ученици Основне школе у Дринићу учествовали су прошле седмице на манифестацији, која је била посвећена Светом Сави, првом српском просветитељу и заштитнику српских школа.
Свечаност је уприличена у школској сали, а отворена је извођењем химне Светом Сави, коју је отпјевао школски хор. Ученици и наставници припремили су пригодан програм, у којем су кроз игру и пјесму школарци дочарали улогу и значај Светог Саве, као утемељивача државе, цркве и школства.
Приредбу је пратио велики број поштовалаца лика и дјела великог српског Свеца, који су громогласним аплаузима награђивали учеснике манифестације и уживали у једночасовном програму. У оквиру ове свечаности, публика је имала прилику да чује пјесме „Свети храм“, “Наш учитељ први“, “Растко“, “Савин избор“, „Зидање Скадра“… Ученици су се својски потрудили и да засмију своје родитеље и остале посјетиоце извођењем скечева „Крштење“, “Збрка у ординацији“, “Петаци“ и “Слатка математика“, подсјећајуци на тај начин присутне како је лијепо бити дијете. Велико одушевљење публике својом игром и пјесмом изазвали су најмлађи ђаци ове школе,али и они старији.
– Драго ми је што је што је наша манифестација веома посјећена и што нас публика свесрдно бодри и подржава у свакој прилици. У српском народу нема школе у којој се на најсвечанији начин не обиљежава Савиндан. Сви ми, заједно са нашим ученицима морамо прославити овај дан на прави начин, онако како заслужује наш светитељ и горостасна фигура српске историје, цркве, књижевности и културе – истакла је овом приликом директор Основне школе „Дринић“,Миља Бањац.
И заиста, ученици су на забаван, али и едукативан начин подсјетили присутне на живот и рад Светог Саве и на његов значај за српску културу и образовање, али и на његов трновит пут пун искушења од младог принца Растка Немањића до првог српског архиепископа.

Facebook