Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Светосавска приредба

Najnovije aktuelnosti

Светосавском приредбом ученици и просвјетари широм Републике Српске 27. јануара обиљежили су школску славу и дан школе-Светог Саву.

Свечано је било и у Основној школи “Дринић” у Дринићу гдје су ученици и колектив ове школе уприличили овај важан дан. Химном Светом Сави школски хор је отворио ову свечаност, а затим је уз присуство пароха буковачко-дринићког Николе Аркуле освештан славски колач и упаљена свијећа. Присутним гостима обратила се директорица ове установе Биљана Зорић, истичући важност обиљежавања овог дана и немјерљивост улоге Светог Саве за српски народ. Приредбу су припремили наши ученици од шестог до деветог разреда, а публика је имала прилику да ужива у извођењу рецитација, скечева и хорских изведби.

Свети Сава (световно име Растко, монашко име Сава; рођен око 1175. године у Расу, умро 14. јануара 1236. у Трнову, Бугарско царство) је био најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање, светогорски монах, јеромонах и архимандрит Студенице, први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник. Широко се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје, а Српска православна црква га слави као свеца. Његова личност је остварила велики утицај на средњовековно српско књижевно стваралаштво, а његов култ се вековима негује у српском народу. (Извор: Ћоровић, 1995).

Facebook