Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

У Буковачи освећена нова спомен-чесма

Najnovije aktuelnosti

Уочи празника Рођења Пресвете Богородице, 20.септембра о.г. у знаменитом селу Буковачи, колијевци многих знаменитих и образованих Срба, испред улаза у централно Буковачко гобље освећена је нова спомен – чесма подигнута у ‘спомен дичних предака, а у славу, ако Бог да, још дичнијих потомака’, како је и истакнуто на плочи.
Ову предивну спомен часму подиже Одбор за санацију и рекострукцију цркве у Буковачи, а по пројекту архитекте Јованић Предрага из Шековца који и би кум приликом освећења. Освећење ове спомен чесме изврши Његово Преосвештенство г.Хризостом, Владика бихаћко-петровачки са свештенством. У краткој бесједи коју је по освећењу упутио окупљеним вјерницима, честитајуци им прије свега све ово што су урадили и што намјеравају да ураде, Преосвећени Владика Хризостом је говорио о племенитости и доброти народа који један од општих божијих дарова, а то је вода, жели и хоће да дијели са свима и да је нуди свакоме. ”….. Ову чесму нисте подигли у властитим двориштима, или непосредно уз саму цркву, већ овдје испред гробља, поред главног пута Петровац-Дринић како би сваки путник или намјерник могао стати, освјежити се и напити воде. То је оно што је красило све наше претке, који су добро које им је Бог давао дијелили са свима људима и народима…. Градња чесми је дио нашег српког задужбинарства. То су објекти општег карактера, а све што се гради за опште добро једног народа називамо задужбинарством. Много се радујем чињеници да је све више у нашем народу људи који попут Немањића жели да свом народу оставе задужбине..” истакао је Владика.
Преосвећени је бесједио и за вријеме вечере и изразио задовољство због овог молитвеног саборовања и заједнице за трпезом љубави. То је оно чему нас је учила и учи наша Саборана Црква, да једно будемо у Христу Исусу. Непријатељи Цркве божије увјек су и прије свега настојала да нас подјеле, поцјепају и тако разбију то ЈЕДНО У ХРИСТУ ИСУСУ. Храм рођења Пресвете Богородице у Буковачи, који је у фази генералне санације и рекострукције, прославио је своју Крсну славу Рођења Пресвете Богородице. Иначе, овај храм божији један је од најстаријих подигнутих у тешка турска времена и то од тврдог материјала.

Facebook