Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

У Дринићу одржана промоција монографије “Свјетлост у тами”

Najnovije aktuelnosti

Промоција монографије о погинулим и умрлим борцима са територије општине Босански Петровац, аутора Предрага Цупаћа, уприличена је 18. маја 2022. године у општини Петровац-Дринић.

На самом почетку промоције, протопрезвитер-ставрофор Здравко Богојевић благословио је присутно сабрање. У уводном дијелу обраћања, госте је поздравио начелник општине Петровац, Драго Ковачевић. Ковачевић је истакао да је наша општина поносна храброшћу погинулих јунака петровачког краја, и да овим писаним трагом њихов чин неће пасти у заборав. Присутнима се обратио и предсједник скупштине Општинске борачке организације Петровац-Дринић, и у име ове организације захвалио присутним гостима на посјећености промоције. У наставку програма ријеч је дата рецензентима монографије Милану Кесићу – ратном начелнику штаба 3. петровачке лпбр, и проф. др историје Аранђелу Смиљанићу. У њиховом излагању, присутни су имали прилику да чују нешто више о ратним подвизима наших бораца, али и уопштено о вриједностима петровачког краја. За крај, свој печат овој вечери је дао и аутор монографије Предраг Цупаћ. Још једном је захвалио на сарадњи издавачима монографије, и то: Општини Петровац-Дринић, Општинској борачкој организацији Петровац-Дринић и Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Срспке. Цупаћ је дао осврт на методологију настајања ове монографије. По његовим ријечима, у сарадњи са претходно наведеним издавачима, али и породицама погинулих и умрлих бораца документовано је укупно 297 бораца. Борци су документовани фотографијом, датумом и мјестом рођења и живљења, брачним статусом, припадношћу јединици, чином, временом и мјестом страдања и одликовањем. Монографија је подијељена у два дијела која чине једну цијелину. У првом дијелу описан је историјат Босанског Петровца од постанка до данашњих дана. Други дио чини претходно наведена документација бораца. Промоцију су употпунили и ученици Основне школе “Дринић” изведбама рецитација. Зоран Шево и Перо Бањац су изрецитовали пјесме “Моја отаџбина” и “Петровачка трећа”. Ученице, Вања Ковачевић и Александра Бањац су извеле рецитације пјесама “Седамнаест младих борова” и “Јој гробови”. Промоција монографије је завршена симболичним стиховима из монографије: “И свјетлост свјетли у тами, и тама је не обузе”.

Напомињемо породице погинулих бораца да монографију “Свјетлост у тами” могу преузети у просторијама Општинске борачке организације Петровац-Дринић.

Facebook