Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

У општини Петровац приказан документарни филм “Знаш мене”

Najnovije aktuelnosti

У сали општине Дринић, 04.12. одржана је сједница Савеза логораша Републике Српске, а овом приликом у биоскопској сали наше општине премијерно је приказан и документарни филм „Знаш мене“, чији је аутор предсједник Савеза логораша РС, Бранислав Дукић. Остварење говори о паду 13 западнокрајишких општина, страдању српског народа у тим мјестима и свирепим злочинима Атифа Дудаковића, 505. Бужимске бригаде и Петог корпуса Армије БиХ, а посвећено је свим њиховим невиним жртвама.
У оквиру сједнице, Дукић је обавјестио присутне да је 18. 11. 2010. године званично почела са радом интересна радна група Министарства рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, која има задатак да предложи или измјене постојећег Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулихг бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске или доношење новог законског акта о овој проблематици, како би се коначно ријешио статус српских логораша у Републици Српској. Управни одбор овог удружења одлучио је да ће се детаљнија расправа о измјенама Закона о правима бораца одржати на сједници Предсједништва Савеза, која це бити организована 25. децембра у Броду.
– Филм показује пад наших 13 општина, у којем је погинуло преко 3000 углавном цивила, било је преко 56 логора, а једна од масовних гробница налази се у Мркоњић Граду. Ријеч је о истинитим кадровима, али нажалост, Међународни суд у Хагу и тужилаштво БиХ, не раде ништа како би се починиоци казнили. С друге стране, ми нећемо одустати, док истина не изађе на видјело, јер у овом трагичном сукобу нису страдали само Бошњаци и Хрвати, него и Срби – истакао је Бранислав Дукић. Након документарног остварења, посјетиоци су могли да виде и изложбу „Српске гробнице и стратишта у БиХ, чији је организатор Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а која такођер свједочи о монструозним злочинима у протеклом рату. Овом приликом, присутни су могли и да купе књигу поезије доктора Милована Керкеза “Крвави пут“, коју је аутор посветио успомени на све нестале и погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата, као и свим погинулим и прогнаним Србима.- Веома је битно да се истина о геноциду и ратном злочину над српским народом у нашој Епархији потпуно и цјеловито разоткрије, не само ко је ратни злочин и геноцид починио, већ ко га је пројектовао и „благословио“. Неопходно је да се направи још сличних документарних филмова, који би испричали приче о ратним злочинима и геноцидима над српским народом у босанској Крајини – наводи се у писму епископа бихаћко-петровачког, господина Хризостома, који није могао присуствовати премијери филма.

Facebook