Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Вечерње богослужење у цркв иРођења Пресвете Богородице у Буковачи

Najnovije aktuelnosti

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Буковачи , уочи Мале Госпојине, 20. септембра, уприличено је вечерње богослужење, које је служио Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије, са свештенством.
Овом светом чину присуствовало је педесетак вјерника, којима је ово вечерње богослужење било одлична прилика да се боље упознају са недавно устоличеним Владиком Атанасијем.
-Како нам је Бог дао дивно вријеме на ово празнично предвечерје. Сретан сам што ово вече дијелим с вама и вјероватно се на неким већим мјестима и у већим градовима овај велики празник прославља на блиставији начин, али сам сигуран да дио те блиставе празничне атмосфере није заобишао ни ово мало село и његове мјештане, који су проживјели тешка времена у ратном вихору, али су се вратили на своје огњиште гдје им је најљепше и најпријатније. А наш народ је навикао на непрестану борбу. Постоји једна стара изрека која каже :”Ако вам иде сувише лако у животу, погледајте боље, можда вам ипак иде низбрдо .”Тако да поштен обичан човјек и не воли када му баш све иде потаман, јер се увијек пита како је то могуће и до када ће то трајати. А све околности и недаће које нас задесе у животу, треба гледати с неке ведрије стране, уколико је то могуће – нагласио је овом приликом Владика Атанасије.
Након вечерњег богослужења, у буковачкој школи организована је вечера за госте, а следећег дана, на Малу Госпојину, уприличена је света литургија, као и парастос за погинуле борце, након чега се приступило ломљењу славског колача, а затим је настављено народно весеље, које је трајало до дубоко у ноћ.
Мала Госпојина је један од највећих завјетних празника. Тада се слави успомена на дан када је у Назарету, у дому Јоакима и Ане рођена Света Дјева Марија. Према предању, Јоаким и Ана дуго нису имали дјеце и молили су се Богу да им подари потомство. Вец остарио, Јоаким је у пустињи провео четрдесет дана у непрекидном посту и молитви. Једног дана Ани се под ловоровим дрветом јавио анђео и рекао да је њихов вапај доспио до небеса и да ће убрзо постати мајка. На то се Ана завјетовала да це дијете посветити Богу. Мала Госпојина спада у ред Богородичиних празника заједно са Ваведењем и Успењем Пресвете Богородице (Велика Госпојина). Означен је црвеним словом, а велики број вјерника обиљежава га као крсну славу.

Facebook