Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Вјерници Дринића прославили Васкрс

Najnovije aktuelnosti

Православна црква и вјерници прославили су у недјељу највећи хришћански празник- Васкрс.
Дринићани су овај Свети дан, као и Васкршњи понедјељак и уторак провели традиционално у кругу породице, миру и весељу . Васкрс је празник побједе живота над смрћу, а тим поводом у свим православним храмовима и црквама служене су свете литургије.
У дринићкој цркви, литургија је почела у 9 часова, а служио ју је свештеник Драган Шкалоња пред великим бројем вјерника. Они који су постили имали су прилику да на крају литургије приступе светој тајни причешћа.
-Много је пријатније, славније и љепше када се више уста моли, када више језика говори. Пријатно сам изненађен бројем вјерника на данашњој литургији, с обзиром на чињеницу да претходних година није био случај да црква на овај свети дан буде препуна, као што је данас. Надам се да ћете се и убудуће окупљати у великом броју, јер у овај свети храм сте увијек добродошли – поручио је овом приликом свештеник Шкалоња.
Ускрс представља најважнији хришћански празник, којим се изражава радост због коначне побједе сина Божијег над смрти и прогонством, а почетак обичаја да се за Васкрс припремају јаја потиче из времена Марије Магдалене, која је приликом ширења јеванђеља у Риму изашла пред цара Тиберија са ријечима “Хрисот васкрсе“ и пружила му на дар офарбано јаје. Туцање јајета и лом љуске, која симболише окове представља почетак новог живота.
И данас су за овај празник у народу устаљени многи обичаји, који нарочито веселе дјецу. За тај дан се фарбају и поклањају јаја и туца се јајима.

Facebook