Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Збор радника Шумског газдинства “Оштрељ-Дринић”

Najnovije aktuelnosti

Збор радника Шумског газдинства „Оштрељ-Дринић“, на којем су запослени у овом предузећу изразили своје незадовољство због тренутне ситуације у којој се та фирма налази и нередовних плата, организован је претпоследњег јануарског дана у сали Основне школе „Дринић“, а главни закључци проистекли из овог једночасовног збора јесу да ће радници ступити у штрајк, уколико се до 04. фебруара не исплате новембарске плате, да они не пристају на смањење плате у било ком постотку, те да је неопходно што прије поставити директора овог газдинства. Радници су такођер захтјевали да се убудуће плате прво исплаћују запосленима у шумским газдинствима, па тек онда радницима генералне дирекције, а истакли су и да желе редовно уплаћивање доприноса, кредита и осигурања.
У овом газдинству запослено је 182 људи, а на овом збору било их је присутно стотињак. А од њих толико, у дискусији која се водила, активно је учествовало свега десетак радника.
Према ријечима сјекача Богдана Давидовића, сви шефови сектора морају увести ред и дисциплину и несхватљиво је колики је проценат радника који уопште не долазе на посао, а неки чак раде и код приватника и ништа не привређују у газдинству. Логично је да за овакве раднике и не треба да буде посла.
На то је В.Д. директора газдинства, Слободан Штрбац додао да је ово предузеће у 2011. години имало 140.000 кубика реализације, па је исказан губитак, а у 2012. години постоје исти трошкови, а било је 104 хиљаде кубика реализације и дозначено је мање него што је планирано.
Због ових ријечи о дознаци, магистар шумарских наука, Владимир Пуђа се осјетио прозваним, па је упитао директора да ли он то хоће да каже да су дозначари криви што нема плате и указао на то да је сјекоредом за прошлу годину стављено најмање одјела, и то четири у водозаштитном појасу Дринића, а сада се воде полемике да ли је та шума уопште и у најмањем обиму требала бити посјецена.
Он је изнио рачуницу по којој газдинство организовано и вођено на овај начин не може бити позитивно ни кад би се сва роба која оде наплатила исти дан, те да је неопходна реорганизација и преквалификација радника, по којој би много већи број запослених обављао теренске послове, а много мањи број би сједио у канцеларијама.Возач Бранислав Кецман је нагласио да онај ко је довео фирму у овакво стање треба за то да одговара и да највећи проблем представља дуг у износу од 2 милиона КМ, те да највећу одговорност за то сноси онај ко је дао робу на одгођено плаћање.

Facebook